Atacama Dessert Chili

Geplaatst door

Absoluut één van mijn top 3 bestemmingen, Chili. Wat een waanzinnig mooi land is dat. Tijdens een studiereis in augustus 2015 bezochten we o.a. de Atacama Dessert. Hieronder een verslag van mijn verblijf in dit gedeelte van Chili.

Aankomst Calama
Het zonnetje scheen en het was heerlijk warm in Calama. Een moderne luchthaven met tal van winkels. We stonden snel buiten wat betekende dat alles snel verliep. We vertrokken met een minibus naar onze acco in San Pedro. Nadat we ons snel hadden opgefrist vertrokken we voor onze excursie naar de maanvallei. Rond zonsondergang stonden we op een hoger gelegen gebied om te genieten van de geweldige zonsondergang. Hierbij worden de toppen van het Atlasgebergte prachtig rood, een magnifiek gezicht. Terug aangekomen in het hotel konden we napraten over de ervaring onder het genot van een drankje en wat snacks. Om 2100 uur werden we verwacht in het restaurant voor het diner. Na heerlijk gegeten te hebben genoten we van een heerlijke nachtrust.

salt Laguna
Echt heerlijk geslapen, bedden zijn top.. Dus 07.30 uur eruit, douchen en ontbijten. We moesten flink eten want het zou wat langer duren voordat we gingen lunchen. Het ontbijt was zeer uitgebreid en goed voor elkaar.
Om 09.00 uur werden we voorgesteld aan 2 lieve dames dat onze gidsen bleken te zijn voor deze dag. Ze zijn opgegroeid in de Atacama, spreken goed engels en wisten veel. Nadat koelboxen waren ingeladen vertrokken we naar de salt Laguna. De rit duurde ruim 1 1/2 uur en ging voornamelijk over onverharde wegen, dus flink hobbelen.. Het uitzicht was geweldig. Bij de ingang van de Laguna stond een huisje en was sanitair aanwezig. Even verderop een kleine, heldere, Laguna van ongeveer 40 meter diep. Rondom de laguna veel zoutkristallen. Er was ons verteld dat we hier mochten zwemmen, dus had ik m’n zwembroek al aan. Maar ja het is winter, s’nachts vriest het en overdag is het niet warmer dan 10 graden. Het water was dan ook ijs en ijskoud. Maar deze kans lieten we ons niet ontgaan dus toch maar uit de kleren en de Laguna in. Door het vele zout blijf je drijven en met het zonnetje viel het toch redelijk mee, maar dat kwam ook om dat ik m’n lichaam niet meer voelde door de kou ;-). 6 personen van de groep durfde het uiteindelijk aan en kregen het respect van de rest. Toen we eruit kwamen werden we met een plantenspuit ontdaan van het meeste zoute water en konden we ons weer lekker aankleden.

flamingo’s
We vervolgenden onze weg naar een ander gebied waar de flamingo’s te zien zijn. De rit hier naar toe duurde 2 uur en ging ook over onverharde wegen. Onderweg zagen we de basis van de grootste radiotelescoop van Chili. Hier staan in de bergen66 telescopen opgesteld, ieder met een diameter van 12 meter. Het flamengo gebied is ook fantastisch, bekijk maar de foto’s… Nadat we een rondje hadden gemaakt en de nodige foto’s konden we aanschuiven voor een heerlijk lunch dat de gidsen hadden klaargezet. Ondertussen stak ook de wind flink op dus je moest opletten dat je sla niet van je bord waaide. Na het eten vertrokken we naar een klein, maar oud, dorpje. Hier bezochten we een kerkje. Onderweg vertelde Micheal dat de meeste mensen van deze dorpjes in de mijnen werken. Koper is een belangrijk export product.

Rond 17.00 uur arriveerden we bij het hotel en kregen we nog een kleine rondleiding. Deze tour ging onder andere langs de Spa met zwembaden en Jacuzzi. Dat zag er lekker uit, dus we besloten hier gebruik van te maken. Het werd echter snel wat kouder, dus naar de kamer en onder de douche en aan de slag met m’n reisverhaal en relaxen met wat goede muziek. Om 20.00 uur worden we verwacht voor het diner. Vanavond staat er een BBQ op het programma… Het eten is heelijk, binnen staat een saladebuffet en buiten staan twee koks vlees en groenten te grillen. In combinatie met een goede carmenere was dit weer een mooie afsluiting van de dag.

San Pedro
Om 09.00 uur klaar staan voor het tourtje naar de stad. Vandaag ter vrije invulling en ik heb daarom gekozen voor de stadstour. Omdat we voor 12.00 uur moeten uitchecken, heb ik alles al meegenomen en check ik mezelf om 9 uur uit.

Met een kleine groep lopen we naar San Pedro. Het eerste stuk gaat over onverharde wegen en door het zand en stof is het vervelend wanneer er een auto passeert. Gelukkig rijdt men niet al te hard, waardoor er geen enorme zandwolken blijven hangen. Tijdens de tour doen we verschillende acco’s aan. Altijd goed om te weten welke mogelijkheden er zijn en dat varieert dan ook van eenvoudig tot luxe. San Pedro bestaat uit laagbouw en is opgebouwd in blokken. De huizen zijn sober hebben een deur en af en toe een raam. Het centrum bestaat uit een centraal plein waaraan ook een kerkje is gesitueerd. Toen wij er waren was er een processie aan de gang. Optocht met kerkelijke beelden, muziek, dansers en een hoop mensen. Leuk om te zien. In het dorp kocht ik cocabladeren, chachacuma kruiden (tegen hoogteziekte), wat mutsen en een mooie vest voor Julia. Rond twee uur werden we opgepikt door een shuttledienst van het hotel. In het hotel een heerlijke lunch en vervolgens vertrek naar onze laatste acco in de Atacoma dessert.

Dit laatste 5 sterren hotel gaat volledig op in de omgeving en is op afstand bijna niet te zien. Nadat we waren ingecheckt en ons programma te horen kregen, gingen we de kamer verkennen. Ook nu weer prima kamers met een sprookjesachtig uitzicht. Vervolgens naar de lobby voor onze fietsexcursie. Dit keer gingen we met 5 man en een gids. De mountainbikes waren van Giant en hadden echte offroad wielen. De tocht was geweldig, bekijk de foto’s en film maar. Een super ervaring. Na een uur fietsen stapten we af en gingen we te voet een berg op om van het uitzicht te genieten. Op de terugweg kwam het kind in me naar boven en moest ik natuurlijk stoer van een verhoging af jumpen met m’n fiets. Ai, dat ging niet helemaal goed (video). Gelukkig niets gebroken ;-).

Terug in het hotel aangekomen, een heerlijke Heineken gedronken en toen naar de kamer om te douchen. Hierna genoten we van een heerlijk diner. ik at kip (geen vlees ivm hoogte volgende dag). De bediening in het restaurant was helemaal top.. En ook nu was de Carmenere heerlijk. Het bed was iets minder dan in het vorige hotel en ik kon slecht slaap vatten door m’n kamergenoot die hele bossen aan het omzagen was. Uiteindelijk heb ik hem met m’n kussen een klap bezorgd waarna het stil werd en ik toch heerlijk kon slapen.. Volgende dag hoorde ik dat Marco slecht geslapen had… Sorry!!

geisers en bronnen
Vandaag iets later op 0800 uur omdat we pas om 0930 vertrekken naar de geisers. Eerst ontbijten. Het ontbijt was iets minder uitgebreid dan de andere dagen, maar toch zeer goed en compleet. Na het ontbijt vertrokken we met 2 busjes van het hotel richting de geisers. De dag ervoor werd ons gevraagd of we vroeg naar de geisers wilde of later. Onze gids legde uit dat veel excursies vroeg vertrekken en dat het bij zonsopgang altijd erg druk is. Het enige verschil is, dat de damp ’s ochtends vroeg tot wel 30 meter hoogte reikt. Dit komt door de kou (-15 graden). Wij kozen ervoor om later te vertrekken.

Onze gids vertelde onderweg uitgebreid over het gebied. Zelf was hij geboren in Machuka, een klein dorp vlak bij de geisers. Hier wonen nu nog slechts 4 personen. Hij vertelde dat een James Bond film (quantum of solace) daar deels is opgenomen en dat ook zijn familie is te zien in de film. Ik dacht gehoord te hebben dat men in de film spreekt over Bolivia terwijl het chili in werkelijkheid was. We reden ook langs een vulkaan (Lika Kabur) waarin zich een meertje bevindt en tevens het hoogste kratermeer ter wereld is. De bekende Jacques Cousteau heeft hier ook onderzoek naar gedaan. Onderweg kwamen we Vicuna’s tegen, een soort hertachtig dier dat op grote hoogte leeft. De tocht duurde ongeveer 2 uur en was adembenemend mooi. Prachtige vergezichten over de Andes.

Toen we bij Machuka aankwamen was het een drukte van jewelste. Dit waren de toeristen die tijdens zonsopgang bij de geisers waren. Na een korte plasstop reden we nog een half uurtje door tot het uiteindelijke doel, de geisers. We waren hier nu de enige groep en hadden dus het rijk alleen. Het gebied bestaat uit ongeveer 10 geisers. Bij iedere geiser is een afzetting gebouwd en zijn paden aangelegd. Een paar jaar geleden zijn hier dodelijke ongelukken gebeurt doordat mensen in het donker in de geiser vielen en 85 graden overleef je echt niet… Vandaar dat men nu gekozen heeft voor afzettingen. Deze zijn overigens niet storend en doen geen afbreuk aan de omgeving. De geisers zelf hebben een diameter van tussen de 2 en 5 meter, waarin al borrelend het water omhoog spuit. Onderdeel van dit gebied is een natuurlijk verwarmt thermobad. Dit is tevens het hoogst gelegen thermobad ter wereld. Er zijn ongeveer 10 badhokjes waar je je kunt omkleden. Onze gidsen hadden badjassen meegenomen, dus omkleden en het water in. Op 4500 meter in de winter van Chili is het natuurlijk niet warm, dus dat was wel even afzien. Het water zelf was heerlijk warm en op sommige plekken zelfs heet. Als je met je hand door de kiezelsteentjes op de bodem bewoog, voelde je de hitte, uitkijken dus. Na verloop van tijd gingen we ons omkleden en vertrokken we met de busjes naar het gebouw in het gebied alwaar de gidsen een heerlijke lunch gingen voorbereiden.

Tijdens de lunch werden we verrast door het bezoek van 3 vossen. Deze schuchtere diertjes worden blijkbaar geregeld getrakteerd op de restjes van menig lunch, want ze wisten precies waar ze moesten zijn. Leuke foto’s gemaakt.
De hoogte heeft voor onze groep niet geleid tot grote problemen. Sommige waren wat duizelig of hadden wat hoofdpijn. Zelf had ik cocabladeren gekauwd en chachacoma thee gedronken, dus nergens last van.

Rond 16.30 uur arriveerden we weer in het hotel. Nadat we ons hadden opgeknapt werden we om 18.00 uur verwacht voor de inspectie van het hotel. De manager leidde ons door het complex. Het 5 sterren hotel gaat volledig op in de omgeving en bestaat uit 45 kamers, een restaurant, spa, zwembaden en observatorium. Ook Cameron Diaz en bekende voetballers komen hier. Een nieuw project is de realisatie van een gebied van kleine baden die door aardwarmte worden verwarmt. Dit principe dateert al uit de tijd van de Inka’s. Het hotel verbouwt in de zomer zijn eigen groenten en kruiden.

Rond 19.00 uur werden we opgepikt door Nicholas, manager van een ander 5 sterren hotel op ongeveer een half uur rijden van ons hotel. Bij ontvangst kregen we een drankje en een hapje en vertelde Nicholas over het hotel. Ook dit hotel is zeer luxe en is prachtig gelegen. Het uitzicht vanuit hotel over de vulkanen is geweldig. De kamers zijn modern en luxe. De spa viel ons wat tegen. Na de inspectie kregen we een diner aangeboden, heerlijk.. Hierna weer terug naar ons hotel en een afzakkertje toe. Helaas slecht geslapen door m’n snurkende kamergenoot.

De hotels waar we verbleven bieden een all inclusive concept. Verblijf, eten, excursies. Het zijn kleinschalige hotels en je bent echt te gast gedurende een dag of 3. Meestal is drie dagen voldoende om een goede indruk te krijgen van de Atacama dessert. Uiteraard is langer mogelijk, korter is niet aan te bevelen.

Terug naar de bewoonde wereld
Om 05.30 gewekt, douchen en naar de lobby voor de transfer naar de luchthaven. De rit duurde ongeveer 1 1/2 uur. Ontbijt kregen we mee in een zakje. Op het vliegveld verliep de checkin voorspoedig. Marco had ons de dag ervoor al online ingecheckt, dus kon ik m’n ontvangen PDF op m’n telefoon laten zien.

Tags: 

Hallo daar, mede-avonturiers! Ik ben Frank Sijbrands, trotse eigenaar van Reisspecialist De Valk in Grootebroek en Wieringerwerf. Als…

Blog post locatie