Beleef het carnaval

Geplaatst door

Onze opdracht voor deze trip: breng verslag uit van het 65e Carnaval op Aruba. Op voorhand hadden we eigenlijk nog geen goed beeld van wat ons te wachten stond. En wij als nuchtere West-Friezen waren er zelfs een beetje lacherig over. Wat zouden we ervan vinden en hoe zouden wij dit als buitenstaanders beleven? Het overtrof echt onze stoutste dromen. Wat een fantastisch feest!

Een maand lang staat Aruba in het teken van vrolijke muziek, kleurrijke optochten en veel drukte. Ook de spectaculaire parades mogen tijdens deze feestmaand niet ontbreken. Carnaval op Aruba is het grootste feest van het jaar!

Voorbereiding

Een jaar lang bereiden de Arubanen zich voor op het feest. Het maken van kostuums, ontwerpen van carnavalswagens, en natuurlijk het kiezen van de juiste muziek horen er allemaal bij. Carnaval is gewoon het hoogseizoen voor de Arubanen.

Pracht en praal

Pracht en praal, dat is waar het om draait bij carnaval. Veel toeristen bezoeken Aruba speciaal in de maanden van het carnaval, omdat dit eigenlijk de leukste tijd is om het echte Aruba beter te leren kennen. Het carnaval op Aruba is ook echt een feest van het volk. Dit komt waarschijnlijk doordat 86% van de Arubanen katholiek is. De carnavalskarren worden mooi versierd, vrouwen en mannen worden uitgedost met prachtige kostuums en felle kleuren en ze zorgen met z’n allen voor de leukste en vrolijkste muziek. Ook wordt er fel gestreden om verschillende prijzen zoals de onderscheiding voor de Carnaval Queen.Muzikaal festijn

Op muzikaal gebied worden er ook diverse prijzen uitgereikt. De muziek die tijdens de optochten wordt gedraaid, blijft je nog lang bij. Wij hebben echt de hele vakantie liedjes in ons hoofd gehad, we hebben ze zelf geprobeerd terug te vinden in de muzieklijsten, omdat je er instant vrolijk van wordt. Als ik hieraan terugdenk, doe ik dat met een grote glimlach…

Ga ook op in de sfeer van Aruba‘s grootste feest – een maand lang plezier met straatfeesten, bekend als ‘jump-ups’, de koninginverkiezingen, waar schoonheden van alle leeftijden paraderen en niet te vergeten: de spectaculaire parades!

 De parades in San Nicolas en Oranjestad behoren tot de grootste feesten van het seizoen. Beide steden sluiten daarmee hun carnaval af. Onder de brandende zon vind je in de optocht mensen in schitterende, gevederde en met pailletten afgezette regalia naast fantasierijke rollende praalwagens en enorme muziekmachines op wielen. In elke optocht zie je wel 10 tot 15 carnavalsgroepen, die elk met hun praalwagens en kleding een eigen thema uitbeelden. Sommige carnavalsgroepen op Aruba hebben honderden leden. Deelnemers besteden maanden aan het voorbereiden van hun glitterende kostuums. Sommige kostuums zijn zo enorm en zwaar dat ze met ondersteuning voortgerold worden. Elke carnavalsgroep swingt op zijn eigen muziekband. Die speelt op de truck die met de groep meerijdt. Langs de route van de grote parades zie je tal van wagens in alle soorten en maten. Veel van de toeschouwers vinden het ook prima om langs de weg te staan.

Er heerst een sfeer van gezelligheid en vriendschap, waarbij het lange wachten wordt veraangenaamd met eten, drinken, begroetingen en gesprekken.

Het eind van de feestmaand wordt gemarkeerd met de nachtelijke verbranding van King Momo, een levensgroot symbool van de carnavalsfestiviteiten.
Carnaval op Aruba is veel te leuk om te missen!

Waarom meer mensen dit feest zouden moeten meemaken?

  1. Een waar schouwspel voor het hele gezin
Voor de parades met de mooiste praalwagens ben je in San Nicolas en Oranjestad aan het goede adres. Ontzettend veel locals vieren het feest en lopen mee of kijken toe naar deze wandelende tentoonstelling. Hele families zijn uitgerukt met koelboxen vol versnaperingen en zo vertoeven ze de hele middag langs de kleurrijke parade. Behalve dat je als toeschouwer je ogen uitkijkt, is het er ook nog eens ontzettend gezellig en gemoedelijk!
  2. Ware modeshow, je weet niet wat je ziet
Carnaval op Aruba betekent een ware show van mooie en verzorgde kleding: glitterkostuums en verentooien zijn het modebeeld! Jezelf helemaal optutten met spraakmakende make-up en een heleboel glitters, zowel bij mannen als vrouwen. Echt, je kijkt je ogen uit. En iedereen is trots op zijn of haar outfit. En wil dan ook graag voor je camera poseren!
  3. Tropische temperaturen. Gemiddeld genomen is het op Aruba rond de avonduren nog steeds zo’n 26 graden. In vergelijk met het carnaval in Nederland, daar mag je hopen dat ‘t droog blijft. En de thermometer zal daar niet boven de 10°uitkomen.
  4. Dansen, dansen & dansen
Het Arubaanse carnaval staat in het teken van de vrolijkste zang en dans en iedereen gaat helemaal los. Iedereen lijkt hier wel los in de heupen! In vergelijking met de polonaise in Nederland is dit in Aruba toch een stuk losser en vlotter.

Een voorjaarstrip naar Aruba is dus zeker de moeite waard! En na al dat feestgedruis bijtanken op ’s werelds mooiste stranden…

Blog post locatie