Costa Rica

Geplaatst door

Verslag van onze rondreis Costa Rica

Tortuguero

Tortuguero

Vanuit San José reisden we naar Tortuguero: Het startpunt van onze reis. 
Dit prachtige natuurreservaat is een must-do tijdens een rondreis door Costa Rica vanwege de mooie, ongerepte natuur. Deze mooie plek wordt namelijk goed beschermd en ligt afgelegen midden in het regenwoud, omringd door water. Het gebied is dan ook alleen per boot te bereiken. Onderweg naar onze accommodatie konden wij genieten van het prachtige uitzicht, en spotten wij al veel dieren, waaronder veel verschillende soorten vogels. Op de eerste dag van ons verblijf op de accommodatie werden wij door een gids meegenomen door de jungle in Tortuguero, waar we onder meer aapjes, vogels, pijlstaartgifkikkers, een slang en een wasbeer spotten. Daarnaast leerden wij ook heel veel over de natuur, en hoe goed deze samenwerkt met de dieren die er leven. Alle dieren (bij uitstek de jaguars of slangen) zijn overigens super goed gecamoufleerd, dus lastig te spotten!

Pijlstaart gifkikker (bluejeans)

Pijlstaart gifkikker (bluejeans)

Pijlstaart gifkikker (bluejeans), dankt zijn naam aan zijn rode lijf en de blauwe pootjes. De kikker eet kleine diertjes als mieren, kevertjes, luizen en mijten. Het gif in de prooien wordt ‘hergebruikt’ door het kikkertje, en naar de huid getransporteerd waar ze het voor hun verdediging gebruiken.

Hangbrug Sarapiquí rivier

Onze tweede accommodatie in het plaatsje Tirimbina grensde aan het regenwoud. 
In het woud zijn verschillende routes die je kunt volgen, hier kun je naartoe via een lange hangbrug. Vanaf de accommodatie waren wij dan ook zo in de jungle! Onderweg kom je nog een keer zo’n hangbrug tegen, deze keer wat kleiner. Deze brug gaat over de Sarapiquí rivier, waar we een dag later op geraft hebben! Absoluut een aanrader om te doen!

brulaap

In Tirimbina zagen wij ook brulaapjes. Deze aapjes danken hun naam (niet geheel onverwacht) aan de brulorkesten die ze rond zonsopkomst laten horen. Wij werden vaak ’s ochtends gewekt met deze geluiden. De brulapen maken dit geluid om de vrouwtjes te imponeren en om hun territorium te duiden.

Toekans waren veelvoorkomende bezoekers

In dit mooie plaatsje verbleven wij in een mooie, afgelegen lodge, ingericht op dieren. Toekans waren veelvoorkomende bezoekers, maar we ontdekten ook (voor ons) nieuwe dieren zoals de witsnuitneusbeer en de goudhaas. Daarnaast was de omgeving wederom prachtig.

La Fortuna waterval

Volgens ons nog een absolute must is La Fortuna. Dit mooie plaatsje grenst aal de actieve Arenal vulkaan. Op een heldere dag levert dit prachtige uitzichten op. Wij bezochten de 70 meter hoge La Fortuna waterval, welke je bereikt na een wandeling van ongeveer een kwartier. Een spectaculair gezicht! Verder kun je in La Fortuna verschillende hot springs bezoeken. Door de actieve vulkaan in Arenal zijn er veel plekken waar het water op natuurlijke wijze wordt verwarmd. Ook absoluut een aanrader!

Nog een aanrader om te bezoeken in de omgeving van La Fortuna is de Arenal Vulkaan en het Nationaal park hieromheen. Via mooie wandelroutes konden wij dicht in de buurt komen van de nog actieve vulkaan komen. Zo dichtbij, dat we over de versteende lavaresten konden lopen. Nog niet gesproken over het prachtige uitzicht dat we aan het einde van de route hadden.

Vanaf de ziplines heb je prachtige uitzichten boven de jungle uit

Wij bezochten Monteverde. Dit plaatsje is zeker het bezoeken waard vanwege de hoge biodiversiteit! Het plaatsje ligt hoog in de bergen, waardoor Monteverde ook een nevelwoud heeft. Hierdoor is het wat frisser, maar met de tropische temperaturen in Costa Rica is dat natuurlijk geen straf. Tijdens de wandelingen door de jungle kun je weer veel verschillende dieren spotten. Een tip in Monteverde: Ga ziplinen! Vanaf de ziplines heb je prachtige uitzichten boven de jungle uit.

Monteverde

Monteverde

In Monteverde kun je ook deze bijzondere ficus bewonderen. Deze is volledig op natuurlijke wijze zo gegroeid. Een heel indrukwekkend gezicht!

Dit mooie plaatsje aan de pacifische kust is ook zeker het bezoeken waard. Wij bezochten het nationaal park en hebben gekanoed door het mangrovewoud. Onderweg heb je zomaar de kans om aapjes, luiaarden, laguanen of neusbeertjes tegen te komen. Voornamelijk de aapjes in het nationaal park zijn mensen wel gewend en komen erg dichtbij!

leguaan

Bij de lodge werden wij verwelkomd door deze leguaan. Er waren er heel veel te vinden bij deze accommodatie!

Puerto Viejo

Vanuit Manuel Antonio reden we naar Turrialba voor een tussenstop. Van hieruit vervolgden wij onze weg richting onze eindbestemming: Puerto Viejo. Dit mooie plaatsje ligt aan de Caribische kust. Vanwege de mooie stranden een prachtige plek om de reis af te sluiten. Wij hebben hier gesnorkeld bij het mooie koraalrif en gewandeld in het nationaal park. Tip van ons: Vergeet je shirt niet als je gaat snorkelen. Ook niet als het bewolkt is…..

Al met al is Costa Rica een absolute aanrader, bij uitstek voor de natuurliefhebber. Een laatste tip voor als je naar Costa Rica wil reizen: Ga in het regenseizoen! Dit omdat Costa Rica veel minder toeristisch is in deze tijd; doordat het rustiger is, kun je juist veel meer dieren kunt spotten! Regenponcho aan en gaan, dus!

Blog post locatie