Op reis naar Zuid Afrika, ontdek de mooiste plekjes

Geplaatst door

Reisspecialist Doortje heeft haar hart verloren aan Afrika. Doortje heeft jarenlang bij reisorganisaties van verre reizen specialisten haar kennis van het continent ontwikkeld en neemt je graag mee op reis. Voor nu houdt ze het bij een reis door Zuid-Afrika, want het continent is te groots, machtig en spectaculair om in een verhaal te vatten, zegt ze zelf. Zuid-Afrika zal de kick-off zijn in een reeks mooie verhalen over dit unieke continent.

Waarom Zuid-Afrika?

Als men denkt aan Zuid-Afrika dan zal het gros antwoorden: wildlife. En begrijpelijk ook, het Krugerpark in het noordoosten van Zuid-Afrika is wellicht na de Seregetti (Tanzania) en de Masai Mara (Kenia) de bekendste plek om wildlife te spotten. Maar Zuid-Afrika biedt meer dan dat! Waar Kenia en Tanzania enkel en alleen per groepsreis, dan wel auto met privé chauffeur te bezoeken zijn, biedt Zuid-Afrika juist de mogelijkheid om ook met een eigen huurauto het land te verkennen.

Het is een land wat veilig op eigen gelegenheid te berijden en te ontdekken is, waardoor de kosten lager kunnen blijven en het de ervaring juist ten goede komt.

De klanten die bij mij op gesprek komen, hebben steeds vaker de wens om Afrika te bezoeken. Ondanks dat Zuid-Afrika vaak wordt toegevoegd aan de welbekende bucketlist, blijft het een onontdekte bestemming. Zonder de juiste informatie kan een reis dan tegenvallen. Mijn taak, maar vooral mijn wens, is dan ook om onze klanten op een juiste manier te informeren, duidelijk, eerlijk en oprecht, zodat er een unieke reis ontstaat

Een unieke reis

Een reis door Zuid-Afrika maken hoeft niet duur te zijn. Het gaat er vooral om dat je de juiste keuzes maakt. Veelal stel ik voor de klant een reis samen, die uiteraard langs allerlei hoogtepunten gaat, maar juist uniek is door de invulling: een zogeheten totaal ervaring. Door mijn kennis en ervaringen kan ik goed inschatten welke accommodaties aan zullen spreken en daardoor van meerwaarde kunnen zijn voor een bijzondere reis. Nét even wat anders dan anderen, zonder ook maar één hoogtepunt te hoeven missen. Zuid-Afrika heeft veel meer te bieden dan alleen wildlife en biedt ook mooiere parken dan het bekende Krugerpark. Daarom is het moeilijk dit allemaal in een kort blog samen te vatten. In dit blog wil ik de focus niet leggen op het wildlife, maar juist op plekjes die vaak worden vergeten.

Het liefst zou ik mijn enthousiasme delen in een persoonlijk gesprek, ook omdat wensen en budgetten voor een ieder heel anders zijn.

Kagga Kamma Nature Reserve

Altijd al willen weten hoe is het om in een grot te slapen of onder de sterren? Kagga Kamma biedt het allemaal, nabij de Cederbergen in zuidelijk Zuid-Afrika. Op zo’n 2 uur rijden van Kaapstad bevindt deze bijzondere accommodatie zich, te midden van een prachtige natuur waar massatoerisme onbekend en onbemind is. Waar je na twee nachten verdriet hebt omdat je verder “moet”. Kagga Kamma biedt, zelfs met alle moderne faciliteiten, toch een gevoel van vrijheid en rust. Zien is geloven en een bezoek aan deze lodge is een unieke ervaring, zowel qua omgeving als qua rust.

Kgalagadi Transfontier Park

Niet veel reizigers zullen een bezoek brengen aan dit bijzondere park. Het ligt namelijk niet op de standaardroute. Hierdoor wordt het niet of nauwelijks opgemerkt en dat terwijl dit park iets biedt wat door niemand anders (in ieder geval niet goed) wordt aangeboden: een unieke kijk in het leven van de lokale bevolking. Dit park biedt naast zijn bijzondere natuurschoonheid ook een eco-vriendelijke accommodatie, namelijk !Xaus Lodge.

Verwacht niet teveel luxe, hier gaat het enkel en alleen om een unieke ervaring. De accommodatie is van de lokale gemeenschappen Khomani San en Mier. Het is geen modern internationaal concern die hier de touwtjes in handen heeft, maar de lokale bevolking. Weinig mensen kunnen zeggen een echte bushwalk te hebben gelopen met een lokale stam op zoek naar klein bijzonder wildlife. Daarnaast is stargazing hier zeker een must. Je ziet ontelbaar veel sterren bij goed weer. Zoals gezegd een unieke toevoeging voor een reis door Zuid-Afrika.

Tsitsikamma National Park

Dit bijzondere natuurpark ligt aan de zuidkust tussen Kaapstad en Port Elizabeth. Veel mensen rijden er “gewoon” langs, terwijl dit park juist zoveel moois te bieden heeft. Iets wat uit mijn beleving eeuwig zonde is. Tsitsikamma, uitgesproken, tjie_tjie-kamma, biedt vooral de wandelaars en vogelaars een bijzondere kijk op de Afrikaanse natuur. Op sommige momenten voelt het wellicht als Costa Rica aan en enkele zullen het wellicht omschrijven als one of a kind, net als ik. Tsitsikamma ligt aan de welbekende Garden Route ofwel tuinroute, met prachtige en vooral bijzondere natuur. In het juiste seizoen vind je hier de mooiste bloemen. Met een zeebriesje in de hetere maanden, maakt het een aangename plek om intens te genieten en om één te worden met de natuur.

Dit juweeltje moet ook op de Zuid-Afrika bucketlist!

Cape of Good Hope Reserve

Ik heb enkele dagen in Kaapstad gespendeerd. Hier hoefde ik mij zeker niet te vervelen. Naast de stad ontdekken wilde ik ook iets van de omgeving zien. Mijn reisgenoot en ik besloten dit op een bijzondere manier te doen op een motor met zijspan. De afstand die je hiermee kunt afleggen is echter beperkt. Je bent afhankelijk van de chauffeur tot hoever je kan afreizen naar het zuidelijkste stukje Zuid-Afrika. Daarom besloten mijn reisgenoot en ik de dag erna de huurauto te pakken en op onderzoek uit te gaan. Cape of Good Hope wordt veelal aangeboden als dagexcursie, maar gezien vele reizigers minder aantrekkelijk. Door deze plek zelf met een huurauto te bezoeken werd het bezoek voor mij zo bijzonder, dat ik dit moet benoemen.

Natuurlijk wil iedereen het bekende bord “zuidelijkste deel” fotograferen. De omgeving en de trip naar de vuurtoren Cape Point zijn naar mijn idee het mooiste van dit park. De vuurtoren ligt namelijk op enorme zeekliffen. Als je slecht ter been bent, dan brengt de Flying Duchtman (boemeltreintje) je eenvoudig naar boven. Het is meer dan de moeite waard om onderweg terug naar Kaapstad een bezoek te brengen aan Simon’s Town (oftewel Boulders Beach). Hier loop je tussen de pinguïns, alvorens je eigen dagexcursie naar Cape Peninsula alweer ten einde komt.

Samen de mooiste reis uitstippelen

Zoals gezegd, een reis door Zuid-Afrika heeft zoveel moois te bieden, eigenlijk te veel om op te noemen. Er zijn zoveel bijzondere plekjes, ondanks mijn veelvuldige bezoeken aan Zuid-Afrika, blijft het mij keer op keer verrassen. Staat een bezoek aan Afrika op je bucketlist? Ik vertel je heel graag over alle mogelijkheden van dit unieke continent.

My hart klop ’n Suid Afrikaanse ritme, laat ek jou vertel van hierdie pragtige spesiale land…

ofwel, Mijn hart klopt voor Zuid-Afrika, laat mij je vertellen over dit mooie bijzondere land…

Al ruim 25 jaar maak ik deel uit van mooie herinneringen die voorvloeien uit prachtige reizen; een mooier…

Blog post locatie