De Valk reporters: Yosja & Eric in Noorwegen

Geplaatst door

Afgelopen maand zijn Yosja & Eric afgereisd naar Noorwegen. In eerste instantie was de reis al geannuleerd vanwege het coronavirus. Toen de reisadviezen aangepast werden en Yosja & Eric aangaven graag op vakantie te willen deze zomer is het toch gelukt om de reis opnieuw te boeken met vertrek een paar dagen later.

Bucketlist bestemming
De bestemming Noorwegen stond al op de bucketlist van het stel. Ze zijn allebei natuurliefhebbers en houden van een actieve vakantie. In het verleden hebben ze al prachtige reizen naar Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika gemaakt.

Voor een actieve vakantie is Noorwegen uitermate geschikt. Een hoogtepunt van de reis was voor Yosja de gletsjerwandeling; “Ik wist niet goed wat ik moest verwachten, want ik had nog nooit eerder op een gletsjer gestaan. Het was heel bijzonder dat helder blauwe water. En om daarnaast te bedenken dat dit over 100 jaar waarschijnlijk is weggesmolten. Een bijzondere ervaring.”

Daarnaast is een van Noorwegens bekendste wandelingen, Besseggen, een aanrader. Het is een zware wandeling, maar onderweg wordt je beloond met de meest prachtige uitzichten. “Ik had niet verwacht dat we echt moesten klimmen, maar er zitten een paar steile stukken in de wandeling. Wij hebben er wel echt 8 uur over gedaan. Goede wandelschoenen zijn heel belangrijk.”, zegt Yosja.

Tip van Yosja: Boek van tevoren de boot voor deze tocht en vertrek vroeg in de ochtend.

Lees hier nog meer tips voordat je aan de wandeling begint.

Kjeragbolten
Een andere bekende wandeling is de Kjeragbolten. Deze rots, welke tussen twee bergwanden hangt, is een populaire fotospot. Yosja: “Een Noor vertelde ons dat de wachttijd wel kan oplopen tot één uur, doordat het moeilijk en gevaarlijk is de rots op de komen. Wij zijn vroeg in de ochtend vertrokken dus hebben niet in de rij hoeven staan. De wandeling duurde 5 uur.” Ook voor deze wandeling is voorbereiding het halve werk.

Flåm
Dit kleine dorpje met maar 500 inwoners is een van de grootste toeristische attracties van het land. Normaal is het treintje, wat je door de bergen omhoog brengt, Flåmsbana, altijd volgeboekt. Doordat de busladingen toeristen er nu niet waren hadden Yosja & Eric zelfs een coupé voor henzelf. “Boven de berg hebben wij mountainbikes gehuurd waarmee we weer terug reden naar het startpunt.”

De andere vooraf geboekte excursies zoals kajakken op het Geirangerfjord en het varen met een RIB-boot waren ook zeker de moeite waard! Daarnaast zijn er vele wandelingen te ondernemen. Deze staan aangegeven met een blauwe of rode stip of een rode T. Deze kom je onderweg tegen op bomen en stenen.

 

Route 55
Neem ook vooral de tijd om van je volgende bestemming te rijden. De uitzichten die je tegenkomt zijn adembenemend. “De route 55 die wij namen van
Bismo naar Gaupne was prachtig. Je kunt dit in anderhalf uur rijden, maar wij hebben er zes uur over gedaan. Er zijn zoveel prachtige plekken onderweg waar je echt even wilt stoppen.”

Prachtig land
De reis naar Noorwegen heeft de verwachtingen van Yosja & Eric overtroffen. Vooraf dachten ze dat het land Nieuw-Zeeland niet zou kunnen overtreffen, maar dat heeft het op een bepaalde manier wel gedaan. Het is niet te vergelijken met elkaar. We hebben elanden, rendieren en heel veel schapen gezien. Ook stonden we ineens in de sneeuw, terwijl het zomer is! Noorwegen is heel ruig, met prachtige natuur, goede wegen en bewegwijzering. “Het net als in een film,” zegt Yosja.

Tip van Yosja: Neem kleding mee voor alle weersomstandigheden, want die kom je tegen! Laagjes is het sleutelwoord, zo kun je je makkelijk aanpassen op het weer.

Daarom boeken wij bij De Valk
Het stel heeft na hun reizen naar Nieuw-Zeeland & Zuid-Afrika opnieuw voor De Valk gekozen omdat ze hier altijd perfect geholpen worden. Yosja zegt: “Al je zorgen worden weggenomen en we worden steeds weer enthousiast gemaakt. We vertellen aan al onze vrienden dat ze voor een mooie vakantie naar De Valk moeten gaan.”

Blog post locatie