Dit mag je niet missen in Cuba

Geplaatst door
Sigaren, de salsa en rum: Cuba heeft het allemaal. Cuba is een bestemming die al lang op de bucketlist van reisspecialist Heidi stond. Ze neemt jullie graag mee naar deze bijzondere bestemming en vertelt je wat je niet mag overslaan…

Straat in HavanaWat keek ik er naar uit om dit land te mogen bezoeken. Cuba is een veilig land om op vakantie te gaan. Het land kent vele mooie authentieke bezienswaardigheden gecombineerd met een prachtige cultuur en natuur. Eenmaal op reis door Cuba ga je terug in de tijd. Op veel plaatsen rijden er als vervoersmiddel paard en wagen, ossenwagens. Er rijden veel oldtimers maar daarnaast redelijk veel normale personenauto’s welke je ook in Nederland ziet. In Cuba kun je verblijven bij de zogenaamde Casa particulares, bij de lokale mensen thuis, ets wat je zeker niet mag missen in Cuba! Je krijgt meteen een uniek kijkje in het leven van de Cubanen.

Havana


Ik begon mijn reis in de hoofdstad Havana. Vanaf hier reisde ik via Cienfuegos naar Trinidad. Het centrum van Havana swingt altijd. De Cubanen maken overal muziek, op het nou op straat is of in een restaurant. Een stadswandeling in het oude gedeelte van Havana is echt een must. Ik vond het een waar openlucht museum. Het glorieuze verleden is nog steeds zichtbaar. Vooral Plaza de La Revolucion vond ik indrukwekkend. Toen ik op het plein stond beeldde ik mij in dat hier dat president Fidel Castro jaarlijks meer dan één miljoen Cubanen toesprak. Daarnaast kon een bezoek aan een traditionele sigarenfabriek in Havana niet ontbreken. Hier werken de Cubanen en zij laten hun werkzaamheden met trots aan je zien. Ook een rondrit door Havana met traditionele oldtimer mag zeker niet ontbreken! ’s Avonds bezocht ik de Buena Vista Social Club, hier heb ik de salsa gedanst.

Tip: Ga dineren (op reservering) in restaurant La Bodeguita del Medio, het restaurant hangt vol met foto’s van beroemdheden en overal is op de muur geschreven. 

Klik hier voor de website van het restaurant.

Prachtige natuur

NatuurreservaatEen leuke excursie om te doen vanuit vanuit Cienfuegos is een bezoek brengen aan het prachtige natuur gebied Escambray. Je stapt in een Russische 6x6WD legertruck die je door het gebergte naar de Guanabara rivier en Charco Azul brengt. Je maakt een lange boswandeling naar de El Rocio waterval waar je heerlijk kunt gaan zwemmen. Mooie natuur waarvan je veel te zien krijgt zoals excentrieke bomen en planten en de mooiste vogels. Na deze pittige wandeling staat er een heerlijke lunch voor je klaar bij Casa de La Gallega, gerund door een Cubaanse familie. 

Hoogtepunt


De leukste plaats gedurende mijn reis vond ik het sfeervolle Trinidad. Het kleurrijke koloniale historische centrum is in 1988 door UNESCO uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Je kunt hier uren rondlopen, je ziet hier pastelkleurige huizen, mooie kerken en rustige parken. Een aanrader is een bezoek aan de toeristisch markt. Heel bijzonder was het om in het oude centrum de lange keienstraat te belopen. Deze straat ligt tegen een heuvel aan.  Aan het einde van de straat ontdekte ik een leuke locatie om een hapje te gaan eten: Restaurant Paladar El Criollo. Er is live muziek, het uitzicht is geweldig maar zorg dat je er vóór zonsondergang bent. Daarna kun je in nabije omgeving samen met de Cubanen in de openlucht de salsa dansen tot in de vroege uurtjes.

Tip: Maak je een rondreis met de auto? Zorg dan dat je je route van tevoren goed uitstippelt, denk ook al tankstations en plekken om te eten onderweg. De bewegwijzering is namelijk niet zoals wij gewend zijn.

CubaCuba is een apart wereldje en lijkt bijna los te staan van de rest van de wereld, ergens toch nog wel geïsoleerd. Het was bijzonder om mee te maken. Het communistische verleden is nog steeds goed zichtbaar. De mensen in Cuba leven heel anders dan wij in de Westerse wereld. Iedereen leeft op hetzelfde niveau, maar er is ook armoede. Het land is inmiddels voorzien van enkele Westerse luxe zoals internet en auto’s. Toch verbind het de mensen met elkaar en is het echt één volk. Een vakantie in Cuba is een bijzondere ervaring, je komt in een totaal andere wereld terecht.

Wilt u meer informatie over een reis naar Cuba neem dan contact met ons op.

Blog post locatie