Reisspecialist Doortje had recent het geluk om Jordanië van haar bucketlist te mogen strepen. Ze noemt het een Pareltje in het Midden Oosten wat je zeker niet mag missen. Laat Doortje je meenemen naar dit prachtige veelzijdige veilige land…
Wijze van vervoer
Reizen door Jordanië kan op meerdere manieren. Het is mogelijk om het land te ontdekken met een eigen huurauto, maar vaker wordt er gekozen voor een privé rondreis met eigen chauffeur/gids of voor een groepsreis met Nederlandse reisleiding. Aangezien Jordanië zoveel historische en bijzondere plekken heeft, is het een toevoeging om te luisteren naar een gids. Het schept duidelijkheid.
Zo is Jordanië grotendeels Christelijk in het noorden/noordwesten en hoe zuidelijker men reist, hoe meer het landschap veranderd, maar ook de lokale bevolking (meer nomaden in het Zuidelijkste deel van Jordanië) waardoor de sfeer anders wordt, maar zeker niet onprettig. Het is alsof je meerdere landen doorkruist, zonder daarbij een grens over te hoeven. Bijzonder om dit binnen één land te ervaren en ook omdat alle geloven hier gemoedelijk met én naast elkaar leven.
Amman
Mijn reis begint in Amman. Dit is de hoofdstad van Jordanië. De stad ligt in het noordwesten van het land, slechts enkele tientallen kilometers verwijderd van de Westelijke Jordaanoever en de Dode Zee. De stad is op heuvels gebouwd. Amman is tegenwoordig een moderne wereldstad, die een ieder nog zal kunnen verbazen. Deze leuke stad heeft een prachtig oud romeins theater (het Odeum) en citadel, welke boven op een van de bergen is gebouwd en een prachtig uitzicht biedt over Amman. Een bezoek aan beide geeft een goede kijk in de historie en geeft inzicht op welke fundamenten deze bijzondere stad is gebouwd.
Mount Nebo
Deze berg is vrij onbekend, qua naam, maar vast en zeker niet qua historie. Mount Nebo, oftewel de Neboberg, is een onmisbare stop voor religieuze reizigers. Dit geldt voor zowel Christenen als Joden en Moslims. Volgens de Bijbel is dit dé plaats waar Mozes, voor hij op 120-jarige leeftijd stierf, uitkeek over het Beloofde Land. Dit deed hij nadat hij zijn volk 40 jaar lang door de wildernis had geleid. Deze religieuze plek is belangrijk voor zowel Christenen als Joden en Moslims.
Volgens de Joodse traditie bevindt het graf van Mozes zich op de berg. De Christenen en Moslims menen echter dat het lichaam van Mozes aan de andere zijde van de Jordaan is begraven. Het weidse uitzicht en het idee, gelovig of niet, wat zich op deze indrukwekkende berg heeft plaatsgevonden, hebben er voor gezorgd dat ik intens en in complete stilte, deze prachtige plek heb kunnen omarmen. Een herinnering die ik nooit meer vergeet.
Tip: Goede koffie is schaars, bent u een koffieliefhebber, geniet dan van een lekker kopje echte Italiaanse koffie nabij de entree van Mount Nebo en geniet net als ik deed, van de rust en het prachtige uitzicht en laat al deze indrukken goed indalen, want er volgt nog veel meer.
Madaba
Het kleinschalige Madaba is in vergelijking met het moderne Amman, knus en gezellig te noemen. Een korte wandeling door deze plaats, welke meer Arabisch aandoet (terwijl dit juist de meest christelijke plaats in Jordanië is) met zijn souvenirwinkeltjes, koffie barretjes, fruitsap bars, is een hele leuke afwisseling qua omgeving. Het is buiten warmer (hoe zuidelijker we gaan hoe warmer het zal worden) ook sfeervoller en authentieker te noemen. Hier heb ik de prachtige Sint Joriskerk bezocht. In deze 19de-eeuwse Oosters-orthodoxe kerk bevindt zich een prachtige 6e-eeuwse vloermozaïek die een kaart van Palestina voorstelt met aanduiding van de Jordaan, de Dode Zee en een deel van de Nijldelta. De kerk is een echte must om te bezoeken en ligt verscholen midden in een woonwijk, met een kleine patio voor de ingang van de kerk.
Tip: Als je op zoek bent naar leuke souvenirs, dan is mijn advies om deze hier te halen. Buiten dat er goed af te dingen is, liggen de prijzen al veel lager dan in bijvoorbeeld Petra, waar vaak woekerprijzen gevraagd worden. Daarna kunt u genieten van een lekkere lunch of gewoon tussen de locals genieten van een lekker kopje koffie, het kan hier en het is super gezellig en gemoedelijk.
Sunset jordanie
Petra blijft een stad die tienduizenden mensen per jaar trekt, voornamelijk omdat het zich tot een van de Wereldwonderen rekent. Het is een unieke en mysterieuze stad in de woestijn, gemaakt door een tamelijk onbekend volk, de Nabateeërs. De Nabateeërs zelf noemden de stad Raqmu. De stad is gelegen in een dal in de heuvels en bekend door haar in de rotsen uitgehakte graftombes. Vrijwel alle gebouwen die er ooit stonden, zijn nu ruïnes.
Petra was voor mij, voordat ik naar Jordanië afreisde een MUST DO, je bent niet in Jordanië geweest als je Petra niet gezien hebt. En wat heeft het me ondanks al mijn reiservaringen toch verrast. Het is een pittige tippel, dus goede schoenen zijn een must! Zorg voor voldoende water.
Neem de tijd en geniet
Neem de tijd om te stoppen onderweg, geniet van de wandeling net zo intens als het bereiken van de top. Maar neem vooral je tijd om de oude stad Petra te bezoeken. Little Petra ligt iets verder van deze ruïnes verwijderd, hiervoor hoeft men dan ook geen hele dag uit te trekken. Een half uur tot een uur is voldoende, maar het geeft wel inzicht hoe immens groot het vroeger was.
Tip:
- Zorg er voor dat je voor 10.00 uur bij het oude klooster Ad Deir arriveert, de start van alle ruïnes en opgravingen, dan staat de zon het allermooist op de stad gericht en is het maken van foto’s een genot om te doen. Het duurt ongeveer een uur tot 1,5 uur, afhankelijk ook of je rustig de kloof door loopt om daar ook te genieten van de historie, alvorens je op dit punt uitkomt. Houdt hier dan ook rekening mee in de planning.
- Eenmaal gearriveerd zijn er verschillende wandelingen mogelijk. Sommige zijn vrij lastig, maar voor een ieder zit er zeker wel wat bij. Reken dan ook een volle dag voor je bezoek aan Petra. Deze trails bieden een unieke mogelijkheid om Petra en haar historie te zien zoals het was. Ik adviseer u graag over de mogelijkheden.
Wadi Rum
Wat moet ik in de woestijn? Zandhappen? Dit is iets wat ik vaker te horen krijg. Zelf heb ik juist een voorliefde voor de woestijn. Het geeft mij ruimte om in stilte te kunnen zitten en mijn gedachtes uit te schakelen, niets moet! Het fijne is dan ook dat het hier kan, er is geen wifi bereik en mijlen ver niemand te zien. Er is dus ook geen afleiding. De Wadi Rum is een vallei van wel 720km groot, welke (en ik geef ze gelijk) op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.
Een uniek kijkje in de keuken
De vallei is al sinds de prehistorie bewoond. De vroegste bewoners lieten rotstekeningen achter. De Nabateeërs hebben hier vooral veel nagelaten, in de vorm van graffiti en een tempel. Er leven enkele Bedoeïnenstammen in het gebied. Tijdens mijn bezoek heb ik mogen slapen in zo’n Bedoeïenendorp midden in de Wadi Rum, een ervaring die ik voor geen goud had willen missen. Een uniek kijkje in de keuken. Letterlijk en figuurlijk. Wadi Rum is dan ook mijn pareltje van deze reis geweest. Ik wil er met alle liefde alles over vertellen, maar voor nu zeggen de foto’s al genoeg.
Tip: Een bezoek aan Wadi Rum is zoals gezegd een MUST! Maak van je bezoek dan ook echt een ervaring en overnacht in één van de Bedoeïnendorpen in de Wadi Rum. Ik adviseer u graag, want er zijn er genoeg die niet ECHT in de Wadi liggen. Het hoeft ook niet duur te zijn om te kunnen genieten van deze ervaring.
Aqaba
Aqaba is wellicht bij een enkeling bekend als strandbestemming aan de Rode Zee, aan de andere kant van de Rode Zee bevinden zicht zowel Egypte als Israël (Eilat). Het is dan ook een uniek punt waar drie landen een gemeende deler hebben, de Rode Zee met al zijn pracht en praal. Het is dan ook heerlijk vertoeven aan deze kustlijn. Zon, zee, strand, goede restaurants, duiken en snorkelen, maar ook een leuke boottocht is hier mogelijk.
Doordat Aqaba wordt gezien als belangrijk punt in Jordanië, vanwege de ligging, is het voordelig (grotendeels tax-free) shoppen. Aqaba is dan ook een aangename stop tijdens een mooie rondreis, om even te genieten, te relaxen en bij te komen van alle bijzondere indrukken die onderweg zijn opgedaan.
De Dode Zee
Waar mijn medereizigers niet konden wachten om naar de “bekende” Dode Zee te gaan, had ik mijn bedenkingen. Bedenkingen in de zin van; leuk dat je kan drijven omdat ze zee zo zout is, maar is dat wel wat voor mij. Vol frisse moed heb ik al mijn bedenkingen aan de kant gezet en besloten gewoon te genieten. Zo gezegd zo gedaan. Het is moeilijk uit te leggen hoe het ruikt (denk hierbij aan een soort van zwavellucht). Het is even wennen, maar gelukkig niet storend.
Nabij de Dode Zee staan bordjes geplaatst met de uitleg wat precies de bedoeling is en welke stappen je dient te nemen om het, zo zegt men, helende effect te kunnen ervaren. We hebben vooral veel gelachen, elkaar ingesmeerd met modder en hebben de befaamde kiekjes “kijk mij drijven” genomen. Deze ervaring was leuk, de faam overstijgt echter mijn ervaring, mijn persoonlijk ervaring dan. Een Must do, niet zozeer. Maar logistiek gezien een must om afstanden te kunnen overbruggen, maar één nacht hier verblijven is naar mijn idee toch echt voldoende.
Neem de tijd
Jordanië is niet goedkoop (m.u.v. Madaba en haar souvenirs en sigaretten en drank in Aqaba), dus neem voldoende geld mee. Dit heeft er vooral mee te maken dat er in Jordanië zelf geen landbouw of dergelijk wordt bedreven en alles geïmporteerd moet worden. Daarnaast raadt ik iedereen aan: Neem de tijd om Jordanië te bezoeken. Het is zo mooi, achter elke hoek bevindt zich wel een fotomoment. Dit is nou zo’n land, die je zonder dat je het vooraf weet, meer kan bieden, laten zien en voelen, dan je wellicht je nu kunt indenken. Laat je verassen.
Benieuwd naar de andere blogs van Doortje? Bekijk ze hier.