De gekleurde dorpjes: Cinque Terre

Geplaatst door
De dorpjes van Cinque Terre zijn niet voor niets ontzettend populair bij de gemiddelde toerist. De bekende foto’s van gekleurde huisjes op een rots kent iedereen waarschijnlijk wel. Ze worden ook wel een van de mooiste gebieden van Ligurië genoemd, maar waarom is deze bestemming zo geweldig? Reisspecialist Tessa neemt je mee.

Een vakantie aan de Italiaanse meren of een tripje naar steden zoals Rome, Milaan, Florence, Venetië en Bologna had ik al eerder gemaakt. De Italiaanse kust had ik echter nog nooit eerder bezocht. Ik was ontzettend benieuwd.

Hoe kom je er?

Cinque Terre is een nationaal park en bestaat uit vijf dorpen. Vier van de vijf liggen direct aan het water en zijn per boot te bereiken. Daarnaast worden ze met elkaar verbonden door de trein. De dorpjes zijn autoluw en alleen voor inwoners bereikbaar. De makkelijkste manier om er te komen is te vliegen naar Pisa of Genua en vervolgens met de trein verder te gaan. Dat heb ik dan ook gedaan.

Tip: met de app Trainline kun je gemakkelijk alle treinen opzoeken en zelfs een kaartje kopen. Scheelt een hoop gedoe aan zo’n kaartautomaat.

Monterosso al Mare

Straatje in het dorpje Monterosso

Dit dorp is met 1500 inwoners de grootste en tevens weer goed te bereiken met de trein of de boot. Heb je zin in een stranddag dan moet je hier naartoe. Voor een paar euro kun je hier een bedje huren om heerlijk te relaxen. Vergeet ook zeker niet het dorp verder te verkennen te voet. Je kunt hier heerlijk rondstruinen, op een terrasje zitten en souvenirs shoppen.

Vernazza

Ik verbleef in het dorpje Vernazza, een middelgroot dorpje. Vanaf het treinstation loop je zo de hoofdstraat in. Aan het einde van deze straat vindt je het dorpsplein met allerlei leuke restaurantjes.

Ik vond het heerlijk om hier te verblijven. Vooral aan het einde van de dag, als alle dagjesmensen zijn vertrokken, zie je het echte Italiaanse leven. Een groepje ouderen die op straat een borrel houden met wijn en hapjes erbij en de vissers die hun boot weer aan wal halen met hulp van mededorpsgenoten. Na een paar dagen herkende ik de mensen en voelde ik mij er helemaal thuis.

Vanuit Vernazza kun je gemakkelijk de andere vier dorpen bezoeken, zoals eerder gezegd kan dit met de trein of boot maar er zijn ook wandelroutes die de dorpen met elkaar verbinden. Ik heb vanaf Vernazza een wandeling gemaakt naar Corniglia. Om toegang tot het Nationaal park te krijgen dien je in het bezit te zijn van de Cinque Terre Trekking Card. Deze kun je kopen bij een entreepost van het park. Meer over de Cinque Terre Trekking Card vind je hier. Deze wandeling duurt anderhalf uur en onderweg wordt je verrast met prachtige uitzichten. Maak je de wandeling vanaf Vernazza dan heb je meer treden omhoog af te leggen dan vanaf Corniglia. Spierpijn in de kuiten de volgende dag is gegarandeerd.

Corniglia

Dit is het kleinste dorpje van de vijf. Daarnaast ligt deze niet direct aan zee en is dus alleen wandelend of per trein bereikbaar. Kies je voor de trein bereid je dan voor op 365 traptreden voordat je boven bent. Je kunt er ook voor kiezen om met de shuttlebus naar boven te gaan of om de wandeling vanaf Vernazza te maken.

 

Manarola

De meest bekende foto, van de gekleurde huisjes op de rots, is het dorpje Manarola. Op een zonnige dag kun je hier heerlijk vertoeven. Vanaf het treinstation loop je zo het dorpje in. Loop je naar het uitzichtpunt (Vista Panoramica di Manarola) dan heb je een prachtig uitzicht op het dorp. Vanaf de rotsen kun je zo het water in springen. Je ziet hier op een zonnige dag dan ook veel mensen liggen. Niet je zwemkleding vergeten dus!

Tip: Wil je langer van dit uitzicht genieten ga dan eten bij Nessun Dorma. Ze serveren heerlijke en enorm grote bruchetta’s.

Riomaggiore

Dit dorpje is de eerste waar je langskomt vanuit La Spezia. Hier zul je dan ook (naast Monterosso) de meeste toeristen treffen. De dag dat ik er was was het niet zulk mooi weer, dus ook iets rustiger. Hier kun je ook heerlijk rondslenteren en lekker op een terrasje gaan zitten.

De vijf dorpjes van Cinque Terre zijn heerlijk om een paar dagen te vertoeven. Van een mooie wandeling tot boottochtje tot een fijn diner met een mooie zonsondergang, alle elementen zijn aanwezig voor een fantastische vakantie!

Wil je meer weten over een vakantie naar Cinque Terre? Vraag onze reisspecialisten naar de mogelijkheden.

Blog post locatie