Wat je zeker moet doen in Penang

Geplaatst door

Vorig jaar is Tessa, na de afronding van haar studie, drie maanden op reis gegaan naar Azië. Tijdens de reis door Maleisië verbleef zij een paar dagen in Georgetown, een stad in het noorden op het eiland Penang. Tessa gaat je nu vertellen waarom deze plaats een bezoek waard is.

De stad bestaat, net als de rest van Maleisië, uit een mengelmoes van verschillende culturen. Op het eiland Penang is ruim 60% van de bevolking Chinees, een derde Maleis en de overige inwoners zijn van Indiase afkomst.

1. Koloniaal verleden

In de stad zie je verschillende invloeden die verwijzen naar de tijd dat het een Engelse kolonie was. Daarom is het ook niet voor niets dat deze stad op de lijst staat van UNESCO Werelderfgoed. Het lijkt alsof deze huizen wel een opknapbeurt kunnen gebruiken. Vanwege hun oude uitstraling passen ze echter wel helemaal in het straatbeeld.

2. Street-art

Overal in Georgetown, de hoofdstad van het eiland Penang, vind je street-art. Er zijn meerdere schilderingen te vinden van de Litouwse kunstenaar Ernest Zacharevic. Zijn schilderingen zijn zo bekend vanwege het 3D effect door het toevoegen van objecten uit het dagelijks leven. Hierdoor worden de kunstwerken interactief en extra bijzonder.

3. Rondleiding met gids

Als ik een bestemming verken vind ik het altijd interessant om iets te leren over de geschiedenis. Via de lokale toeristeninformatie kun je een gratis rondleiding met gids doen hierdoor leer je naar de bijzondere details kijken en ook leerde ik dat de Nederlanders hier deel uitmaken van een stukje geschiedenis.

Tip: Voor meer informatie bezoek de lokale toeristeninformatie in Georgetown.

4. Penang Hill

Heb je zin om de stad vanuit een ander perspectief te bekijken? Trek je wandelschoenen aan en ga naar Penang Hill. Binnen een kwartier ben je met de taxi aan de voet van deze berg. Je kunt echter ook met het treintje naar boven of de berg omhoog wandelen. Dit treintje is oorspronkelijk niet gebouwd voor toeristenvervoer maar voor het vervoer van goederen. In 2011 is deze daarom volledig aangepast. Ik koos ervoor om het treintje naar boven te nemen en naar beneden te wandelen. Omdat de berg zich 700 meter boven zeeniveau bevindt is de temperatuur (meestal) een stuk aangenamer dan in Georgetown.

Tip: Download de app Grab. Hiermee kun je gemakkelijk een taxi bestellen met een vooraf afgesproken prijs. Makkelijk in gebruik en je hebt geen last van een taalbarrière.

5. Streetfood

Zoals ik in mijn vorige blog al vertelde lijkt Georgetown overdag een slapend stadje als het om eten gaat. Niettemin komt ’s avonds de hele stad tot leven en zijn de straten gevuld met streetfood stalletjes. Je kunt hier de lekkerste maaltijden eten, zittend op een plastic stoeltje midden op straat tussen alle locals, een ervaring die je daardoor niet snel vergeet.

Lees hier mijn blog over Maleisië 

Blog post locatie