Wroclaw – De stad van honderden bruggen

Geplaatst door
Wroclaw is een ideale bestemming voor een stedentrip. Daniëlle bezocht deze Poolse stad met een studiereis georganiseerd door De Jong Intra. Het wordt overigens uitgesproken als: VROTSWAF.

Het is een interessante stad met een rijke geschiedenis en is de vierde stad van Polen na Warschau, Krakau en Todz. Het historische centrum van Wroclaw bestaat uit romantische straten vol prachtige gebouwen. Veel van de gevels zijn in mooie kleuren geschilderd, waardoor het een feestje is om naar te kijken. Een goede plek om deze fotogenieke panden te zien is het centrale punt van de stad: het marktplein Rynek. Dit is op twee na het grootste plein van Polen met prachtige gekleurde huizen en doet wat mij betreft zeker niet onder die van Poznan. Sightseeing in Wroclaw kan op allerlei manieren. Met e-busjes, per fiets met de step of per paardenkoets. Maar, heel eerlijk: lekker te voet dwalen is het allerleukst. Voor de langere afstanden kun je overigens ook prima met het OV reizen.

Overal in de stad kun je kabouters spotten. Het begon allemaal met 1 kabouter die geplaatst werd ter ere van de verzetsbeweging Oranje Alternatief en nu zijn er meer dan 600 kabouters te spotten in de stad. Ze beelden allemaal iets anders uit.

Tip: Op zoek naar alle kabouters? Koop dan een kabouterplattegrond bij de VVV, zodat je ze allemaal kunt opsporen.

Kabouter met bloem

 

 

 

 

 

 

UNESCO Werelderfgoed
Bekijk eens de Eeuwhal, deze dient tegenwoordig als concerthal en staat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Direct aansluitend vind je hier prachtige fonteinen en de Japanse tuin. Het is zeker de moeite waard om door deze mooie tuinen te wandelen.

Japanse tuin Japanse tuin

 

 

 

 

 

Culinair
Ik was verrast door de Poolse keuken. De markthal van Wroclaw is een heerlijke plek voor een lunch met haar 190 marktkraampjes. Proef hier o.a. de Poolse specialiteit “Pierogi”. Pak eens een terrasje aan de rivier de Oder bij Marina. Dit is een fantastisch terras met een uitgebreide wijnkaart en gerechten van hoge kwaliteit. Diner bij La Maddalena, gelegen aan de Oder met een prachtig uitzicht of in het heerlijke traditionele restaurant Pod Fredra aan de marktplein.

Hydropolis
Dit is een wetenschappelijk centrum, gewijd aan water.  De tentoonstelling beslaat 4.000 vierkante meter in het vroegere waterreservoir uit 1893. Op de kleine binnenplaats kun je tijdens mooi weer gaan zitten en luisteren naar de waterval die van het dak van het gebouw komt. Deze natuurlijk en rustgevende muziek zorgt voor een goed humeur! Dit unieke project moet je zeker gezien hebben bij je bezoek aan de stad. Elke 30 minuten mogen er max. 20 gasten naar binnen, dus vooraf reserveren is zeker aan te raden. Klik hier om een een reservering te maken.

De dierentuin van Wroclaw, Afrykarium
Deze dierentuin werd opgericht in 1895 en is daarmee de oudste van Polen. Tevens de grootste dierentuin van Polen met het grootste aantal dieren, ongeveer 1100 dieren. Niet alleen leuk voor kinderen!

De gruwelen van de geschiedenis
De Tweede Wereldoorlog heeft ook zijn sporen nagelaten in Polen. We bezochten het voormalig concentratiekamp Gross-Rossen. Dit kamp werd in 1940 als satellietkamp van Sachsenhausen opgericht. Het kamp was voor ruim 120.000 gevangenen een hel op aarde. Zo’n 40.000 mensen vonden er de dood. De gidsen nemen ons in een uur tijd mee in de verschrikkingen van de oorlog. Het kamp is tegenwoordig ingericht als museum met onder meer de originele toegangspoort, een gereconstrueerde barak, de Campbell, het mobiele crematorium en meer. Dit mogen we nooit vergeten!

Gross Rosen kamp Gross-Rosen Concentratiekamp

 

 

 

 

 

 

The underground city of Osowka
Buiten het stadscentrum ligt de ondergrondse stad Osowka met een ongekend gangenstelsel. Hiervan wordt gezegd dat het een hoofdkwartier van Hitler moest worden en anderen denken dat er een geheime wapens gemaakt zouden moeten worden. Gevangenen uit de buurt werden gedwongen mee te graven aan tunnels. Er is ruim 2 kilometer aan tunnels gegraven, onder toeziend oog van de Duitsers. Het is zeer indrukwekkend om zo diep onder de grond te lopen. Je kunt alleen onder begeleiding van een gids de tunnels bezoeken.

Tip: Neem warme trui of jas mee, het kan koud zijn.

Daniëlle voor de tunnels Osowka tunnels

 

 

 

 

 


Kasteel Ksiaz
Tevens buiten de stad vind je het grootste kasteel van Polen. Dit ligt op een majestueuze rots langs de rivier Pelczica, omringd door bos in een prachtig natuurgebied. Het ligt op 395 meter boven de zeespiegel en wordt daarom ook wel de ‘parel van Neder-Silizië’ genoemd. Zeker een bezoekje waard!

Ksiaz Kasteel Tuin Kzias kasteeltuin

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer je onderweg bent naar het kasteel kom je langs de plaats Swidnica. Daar staat de bijzondere Vredeskerk “Church of Peace”, welke ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Eenmaal binnen krijg je een enorm gevoel van rijkdom, zo rijk is de binnenkant versierd. Even stoppen dus!

De Lantaarnopsteker van Wroclaw
In het oude deel van de stad vind je geen elektrische straatverlichting maar de lantaarns branden op gas. Deze worden iedere avond aangestoken door de lantaarnopsteker. Het is niet gemakkelijk om de lantaarnopsteker van Wroclaw te spotten. Rond zonsondergang begint hij zijn ronde: Kathedraaleiland, oftewel Ostrow Tumski en daarnaast loopt hij via de groene brug Most Tumski nog een klein stukje over Wyspa Piasek. Echter loopt hij nooit dezelfde ronde, dus je kunt het beste op één plek wachten tot hij langskomt en dan meelopen. Hij loopt altijd via de groene brug, dus dit is wellicht de beste kans om hem tegen te komen. Een bijzonder tafereel om te zien wanneer je hier bent.

Lantaarnaansteker

 

 

 

 

 

 

Wroclaw is een verrassend leuke stad. Je kunt het heel goed combineren als rondreis met de steden Krakau en Warschau of als een roadtrip door Midden-Europa. Wilt u meer informatie over een stedentrip naar Wroclaw? Neem dan contact op met één van onze reisspecialisten.

Reizen is één van mijn grote passies in mijn leven. Samen met mijn dochter en man reizen we…

Blog post locatie