Verken Oranjestad met een local guide

Geplaatst door

Onze ochtendtour met Eddy van Aruba Walking Tours was geweldig. Doordat het ‘s ochtends vroeg was, was het in de stad heerlijk rustig en de temperatuur was prima voor een leuke wandeling.

Oranjestad is de hoofdstad van Aruba en de stad waar vrijwel iedereen tijdens een vakantie op dit tropische eiland wel een keer naartoe gaat. Het kan er druk zijn, zeker als er een paar cruiseschepen in de haven liggen. Bovendien is het een vrij toeristische stad. Maar buiten de drukke winkelstraat en de shopping malls zijn er ook enkele prachtige monumenten te zien. Onze gids wist enorm veel over Aruba (en met name Oranjestad) te vertellen – en met grote bevlogenheid! Wij vonden dit echt een aanrader. Bovendien kwamen we op plekken waar we waarschijnlijk zonder gids nooit gekomen zouden zijn.

Hieronder hebben we een reeks bezienswaardigheden van Oranjestad op een rijtje gezet:

Fort Zoutman is ruim twee eeuwen oud en daarmee het oudste fort van het Caribische eiland. De Willem II-toren was oorspronkelijk klok en vuurtoren, maar deed later ook dienst als onder meer gevangenis, belastingkantoor, rechtbank en postkantoor. Nu vormen fort en toren samen het Historisch Museum.

Het Archeologisch museum aan de Schelpstraat 42 moet je zien omdat het gebouw zo ongelooflijk mooi is. Dit voormalige huis van de familie Ecury is geschilderd in groen en zonnig geel. Binnen kom je meer te weten over Aruba tot aan 2500 v Chr.

Het opvallende groene gebouw aan de Wilhelminastraat 8 is het Eloy Arends Huis, een ontwerp van architect Merdado Picus. Jacobo Eloy Arends was dokter en gaf opdracht voor de bouw van dit nog altijd indrukwekkende herenhuis. Zijn zoon verkocht het aan de staat en na een grondige renovatie is dit nu het stadhuis van Aruba.

Alle belangrijke winkelstraten komen uit op het Daniël Leoplein in hartje Oranjestad, een pastelkleurige parade van imitatie-grachtenpandjes. Ook de belangrijkste shopping malls liggen op een steenworp afstand.

Nog een leuke tip: neem de tram in Oranjestad! Deze brengt je door de belangrijkste straten in het centrum. Je proeft gelijk de sfeer van deze vrolijke stad en bovendien is het helemaal gratis…

Blog post locatie