De leukste activiteiten in Stockholm

Geplaatst door

Iedereen kent de Zweedse hoofdstad wel. Toch is deze stad niet het eerste waar je aan denkt bij een stedentrip. Onze reisspecialist Tessa vertelt waarom de stad echt wel een bezoekje waard is.

Eilandjes
De stad bestaat uit allemaal eilandjes. Hierdoor vindt je veel bruggen in het centrum, maar je kunt ook een veerpont pakken om op een ander eiland te komen. Een eiland dat je niet mag overslaan is Djurgården. Dit eiland is vanaf het centrum te bereiken met de veerpont. Oorspronkelijk was dit eiland jachtgrond van de koninklijke familie. Djurgården is letterlijk vertaald “De Diergaarde”. Tegenwoordig is het een nationaal park en dat in de stad! Een mooie plek voor een goede wandeling.

ABBA
Wie Zweden zegt, zegt ABBA. Het ABBA museum bevindt zich ook op het eiland. In het museum kun je iets leren over de geschiedenis van de band, meezingen met ABBA hits en de outfits van de popgroep bewonderen. Naast de vaste collectie is er ook een wisselende expositie welke je kunt bekijken. Het is een interactief museum.

Gröna Lund
Ben je op zoek naar nog meer vermaak ga dan naar Gröna Lund. Dit is een attractiepark waar je voor alle leeftijden attracties vindt. Toen ik een bezoek bracht aan Gröna Lund dacht ik eigenlijk maar eventjes te blijven, maar uiteindelijk heb ik er de hele dag gespendeerd. Je vindt er achterbanen en een zweefmolen maar ook attracties voor de allerkleinsten.

Gamla Stan
Dit is de oudste wijk van Stockholm. Gamla Stan betekent letterlijk de oude stad. Deze wijk bestaat uit allerlei schattige Middeleeuwse kleurrijke huisjes en hier staat de Storkyrkan kathedraal. Verder vind je er ook leuke restaurantjes en boetiekjes. Heerlijk om even rond te struinen. Daarnaast is het Koninklijk Paleis, de officiële residentie van de Zweedse koning en koningin, te vinden op dit eiland. Dit is een van de grootste paleizen in Europa. Een deel hiervan is geopend voor bezoekers. Naast de vaste tentoonstelling is er ook een tijdelijke expositie te zien.

Buiten het paleis kun je de wisseling van de wacht bekijken. De paleiswachten marcheren een stukje door de binnenstad onder begeleiding van een muziekkorps. De wisseling vindt zomers dagelijks plaats om 12:15 uur (op zondagen 13:15 uur) en de rest van het jaar op woensdag, zaterdag en zondag.

Fika bij Junibacken

Junibacken
Een andere Zweedse persoonlijk die iedereen wel kent is natuurlijk Pippi Langkous. Volgens mij heeft iedereen weleens een bezoekje willen brengen aan Villa Kakelbont en dat kan hier! Het museum, Junibacken, staat in het teken van de kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren en allerlei fictieve figuren die zij heeft bedacht, waaronder Pippi. Kinderen kunnen hier spelen en van alles ontdekken over de figuren uit de kinderboeken van Astrid Lindgren.

Tip! Eigenlijk is het museum bedoeld voor kinderen, maar ook zonder kids een drankje in het restaurant van het museum is al een ervaring op zich.

 

Fika
Een Zweedse traditie waar je maar al te graag aan mee doet wanneer je in Zweden bent is Fika. Fika is een sociaal gebruik waarbij het werk of de dagelijkse bezigheden worden onderbroken om samen te komen, thee of koffie te drinken en iets te eten om zo bewust sociale contacten te onderhouden. Een gebruik waar ik maar al te graag aan mee deed toen ik in Zweden woonde. De skybar van het Hilton Hotel Slussen is hiervoor een ideale plek. Je kunt hier heerlijk zitten met een drankje en ondertussen genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Er is genoeg te beleven in de Zweedse hoofdstad! Wilt u nog meer van het land ontdekken? Combineer dan een bezoek aan de stad met een rondreis. Vraag de reisspecialisten van De Valk voor meer informatie.

Een reis naar Amerika (New York & Washington) op mijn vijftiende, samen met mijn vader, heeft ervoor gezorgd…

Blog post locatie